Domaine Maldant-Pauvelot Chorey-Lés-Beaune 2023 Blanc
Intenzivně ovocné burgundské Chardonnay, s vůní bílých květů, másla, oříšků a citronové trávy.
Vinařství Domaine Maldant-Pauvelot, Chorey les Beaune
Ročník 2023, suché bílé víno, obsah alkoholu 13,7 %
Kategorie: | Bílá vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Chardonnay |
Oblast: | Côte de Beaune |
Apelace: | Chorey-Lès-Beaune |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Vinice se nachází na jílovito-vápencovém podloží, leží v apelaci Chorey-Lés-Beaune, která je méně známější, než sousední apelace, ale přesto místní vína potěší milovníky dobrých vín.
Charakter vína:
Bílé burgundské Chorey-Lés-Beaune je klenot z vinařství Domaine Maldant-Pauvelot.
Barva je žlutá se zlatými odlesky, jasná a čirá. Ve vůni najdeme výrazné tóny bílých květů, čerstvého másla, lískových oříšků, citronové trávy.
Chuť je intenzivně ovocná a dokonale vyvážená s jemnou kyselinkou, která mu dodává pěknou délku.
Lisování zralých hroznů probíhá rychle a šetrně. Mošty se před alkoholovým kvašením filtrují, aby zkvasily pouze hroznovou šťávu. Vinifikace a zrání probíhá v dubových sudech (25 % nového dřeva) po dobu 14 měsíců. Dlouhé zrání pro zajištění stability vína a dobrého potenciálu zrání.
Vhodné k pokrmům z ryb.
Doporučená teplota pro konzumaci je 10-13 °C.
Konzumujte během následujících 3 až 10 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Maldant-Pauvelot, Chorey les Beaune
Rodinné vinařství Domaine Maldant-Pauvelot má své vinice se svělými hrozny Chardonnay a Pinot Noir v samém srdci Burgundska, od Cortonu po Santenay.
Vinařství Domaine Maldant-Pauvelot bylo založeno v roce 1893 Jeanem Pauvelotem a v rámci rodiny se dědilo z generace na generaci. Během své historie vinařství rostlo a měnilo se, aniž by ztratilo ducha svých zakladatelů. Vína z Domaine Maldant-Pauvelot, odrážejí staletou tradici, odhalují svou jemnost, umocněnou pokrokem moderní enologie.
Práce již šesté generace vinařů respektuje burgundské terroir a místní vinnou révu, místní prostředí. Delikátní vinifikace, zrání ve starobylých sklepích přinášejí vínům Domaine Maldant-Pauvelot intenzitu, sílu a kulatost a zvýrazňují jejich svěžest a ovocný charakter.
Filozofie Domaine Maldant-Pauvelot je založena na třech klíčových pilířích: podpora identity terroir, respekt k přírodě od výsadby přes pěstování až po výrobu vína, kvalita, zajištěná odpovědným přístupem ke sklizni, ruční i strojové.
Absolutní prioritou je kontrola data sklizně. Pozemky vinařství jsou umístěné v různých nadmořských výškách a odlišné je i stáří vinné révy. To komplikuje týmu vinařství snahu dosáhnout stejné zralosti hroznů. Z tohoto důvodu se provádí ruční sklizeň hroznů, vždy v době optimální zralosti. Občas je nutné sklizeň zastavit a pokračovat o několik dní později, kdy jsou lepší klimatické podmínky.
Tým Domaine Maldant-Pauvelot využívá techniky ochrany před oxidací na zralých zdravých hroznech s použitím minima síry a co nejméně zásahů, aby nenarušil původní terroir. Ruční sklizeň hroznů, jejich vinifikace v termoregulovaných kádích, stejně tak zrání v nových dubových sudech o objemu 228 litrů ve starobylích sklepích, to jsou principy pro nabídků mimořádných burgundských vín.
Vize celého týmu Domaine Maldant-Pauvelot se dá přirovnat ke slavnému citátu od Cata (známého jako Elder):
„Kdybych se mě zeptal, co je nejcennější dobro na zemi, odpověděl bych, že je to vinná réva... a ruce, které mu dávají život!"