Domaine Mestre Pere & Fils "Santenay" Premier Cru 2021
Jemný Pinot Noir z Premier Cru vinic Passe-Temps, Gravières a Clos Faubard. Tři vinice v jednom ročníku!
Vinařství Domaine Mestre Pere & Fils, Santenay
Ročník 2021, suché červené víno, obsah alkoholu 13 %
Kategorie: | Červená vína z Burgundska |
---|---|
Odrůda: | Pinot Noir / Rulandské modré |
Oblast: | Santenay, Côte de Beune |
Klasifikace: | Premier Cru |
Objem: | 0,75 l |
Složení: | Obsahuje oxid siřičitý |
Země původu: | Francie |
Vinice:
Premier Cru vinice "Passe-Temps", "Gravières" a "Clos Faubard" se nachází v regionu Côte de Beaune v srdci apelace Santenay. Jsou orientovány na jih a jiho-východ, půda je jílovo-vápencová, stáří vinné révy v rozmezí 25 - 30 let.
Charakter vína:
Rok 2021 byl rokem kontrastů s menší úrodou hroznů. Jaro bylo ovlivněno silným mrazem v dubnu, po kterém následovalo vlhké počasí v létě.
Díky nižšímu objemu sklizených hroznů se ve vinařstvíDomaine Mestre Pere & Fils rozhodli smíchat tři z vín klasifikovaných jako Santenay Premier Cru: Passe-Temps, Gravières a Clos Faubard. Výsledkem je jemné a decentní burgundské.
Doporučujeme podávat s jemným masem, nebo s jehněčím.
Doporučená teplota pro konzumaci 14–17 °C.
Víno je doporučeno k archivaci po období 3 až 15 let.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Domaine Mestre Père & Fils, Santenay, Côte de Beaune
Rodinné vinařství bylo založeno v regionu Côte de Beaune již v roce 1887. Již pátá generace vinařů pracuje na 17 hektarech vinic, které se leží v srdci apelace Santenay. Nachází se v údolí Maranges a lokalitách Chassagne-Montrachet, Aloxe-Corton a Ladoix. Každý člen rodiny čerpá ze svých zkušeností a odborných znalostí. Ročně vinařství Mestre Père & Fils vyrábí kolem 200 000 lahví.
Při obdělávání půdy a vinné révy se zaměřují na rozumnou kultivaci. Réva Pinot Noir má v průměru 25 až 30 let, část dosahuje stáří až 60 let. Většina vinné révy odrůdy Chardonnay je o něco mladší, od 10 do 25 let, pouze menší část má stáří kolem 50 let. Hrozny se sklízejí ručně a pečlivě se třídí na vinici. Hrozny jsou poté přepravovány ve větraných boxech, aby byla zajištěna jejich nejvyšší kvalita. Vinifikace se stále provádí tradičním způsobem, víno zraje v dubových sudech, z nichž některé z nich jsou nové - od 8 do 20 měsíců pro červené víno a 6 až 10 měsíců pro víno bílé.
Zajímavostí je příběh spojený s "Oinochoe", starověkou řeckou nádobou na nabírání a nalévání vína s jedním vertikálním uchem. Oinochoe, zdobí láhve a má svůj vlastní příběh. Tato bronzová dokonale zachovalá váza, měřící 26 cm, byla nalezena na dně starobylé studny v Santenay v roce 1891 Marianem Mestrem. Váza byla pravděpodobně vyrobena v Itálii, inspirací byly řecké vázy z 5. století před naším letopočtem. V současné době je vystavena v Národním archeologickém muzeu v Saint-Germain-en-Laye. Díky tomuto historickému objevu mohla Domaine Mestre získat své první pozemky pro založení vinic.